Asset Publisher Asset Publisher

Grzyby

Kogo mogę się poradzić w sprawie zebranych w lesie grzybów, czy grzyby w lesie można zbierać bez ograniczeń, czy znalezione grzyby należy wykręcać, czy wycinać - odpowiedzi na te i inne pytania.

Kogo mogę się poradzić w sprawie zebranych w lesie grzybów?

Podstawową zasadą jest zbieranie tylko i wyłącznie owocników grzybów, które dobrze znamy. Nie należy zbierać osobników zbyt młodych, bo to utrudnia określenie gatunku oraz zbyt starych, które z kolei mogą być toksyczne. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy  znaleziony  grzyb jest przydatny do spożycia, to lepiej pozostawić go w lesie.

Aby nauczyć się prawidłowego zbierania grzybów i rozpoznawania gatunków warto uczestniczyć w organizowanych przez nadleśnictwa grzybobraniach. Informacje o nich znajdziecie na stronie www.lasy.gov.pl oraz stronach jednostek. Warto szukać porady w punktach skupu i u grzyboznawców - nadleśnictwa nie zajmują się ocenianiem grzybów. Bezpłatnych porad na temat zebranych w lesie grzybów udzielają wszystkie terenowe stacje sanitarno-epidemiologiczne, które znajdują się w każdym powiatowym mieście. Prowadzą one także rejestry grzyboznawców, którzy udzielają porad.

W przypadku wystąpienia po spożyciu grzybów nudności, bólów brzucha, biegunki, czy podwyższonej temperatury należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Wezwany w porę może uratować życie. Nie należy lekceważyć takich objawów. Trzeba też pamiętać, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, później stan chorego gwałtownie się pogarsza.

Czy grzyby w lesie można zbierać bez ograniczeń?

Grzyby w polskich lasach można zbierać bez ponoszenia jakichkolwiek kosztów i w zasadzie bez ograniczeń, ale są pewne wyjątki. Nie wolno ich zbierać w niektórych częściach lasu, gdzie jest stały zakaz wstępu:  na uprawach do 4m wysokości, w drzewostanach nasiennych i powierzchniach doświadczalnych, w ostojach zwierzyny. Nie wolno ich także zbierać na obszarach chronionych: w rezerwatach i parkach narodowych. Rygorystycznie należy przestrzegać zakazu wstępu na tereny wojskowe.

Należy oszczędzać duże, stare owocniki grzybów, gdyż nie są atrakcyjne kulinarnie, a  mają duże znaczenie dla rozwoju grzybów. Jeśli wiemy, że jakiś grzyb jest rzadki i ginący to także oszczędźmy go, nawet jeśli jest jadalny. Niezależnie od miejsca występowania część gatunków grzybów podlega całkowitej ochronie gatunkowej – poznaj dokładnie listę tych grzybów zanim wybierzesz się do lasu.

Czy znalezione grzyby należy wykręcać, czy wycinać?

To pytanie jest zadawane od niepamiętnych czasów. Powstało zapewne tuż po słynnym dylemacie dotyczącym jaja i kury. Skoro jest tyle gatunków rozmaitych grzybów to spokojnie możemy stosować oba sposoby. Każdy jest dobry, ale  stosowany z rozsądkiem. Większe owocniki grzybów lepiej jest wyciąć, ze względów praktycznych, bo zaoszczędzamy sobie pracy przy czyszczeniu grzybów. Naturalnie nie w połowie trzonu, jak to nieraz widać przy zbiorze podgrzybków w celach zarobkowych. Możemy delikatnie podważyć także owocnik grzyba koniuszkiem noża. Wycinamy jak najniżej, odgarniając dokładnie ściółkę i uważając, aby nie uszkodzić grzybni. Potem starannie przykrywamy to miejsce, aby grzybnia nie wysychała. Resztka trzonu grzyba szybko zgnije lub zjedzą ją ślimaki.

Grzyby blaszkowe, takie jak kurka, zielonka czy rydz lepiej jest wykręcać. Należy je wyjąć z podłoża tak, aby nie uszkodzić trzonu i także dokładnie zakryć grzybnię ściółką. Tak wyjęty owocnik łatwiej rozpoznać co do gatunku, a jest to bardzo istotne, aby wyeliminować pomylenie zielonki, gołąbka czy pieczarki z  muchomorem zielonkawym. Rozpoznaje się go m.in. po pochwie u podstawy trzonu, stąd nie można takich grzybów wycinać. Pamiętajmy, że jeden średni owocnik to dawka śmiertelna dla człowieka.

Jak zbierać i przechowywać grzyby zanim trafią do kuchni?

Pierwsza zasadą jest zbieranie tylko znanych nam grzybów. Unikniemy wtedy zatrucia na pozór apetycznie wyglądającymi, ale groźnymi dla naszego zdrowia owocnikami. Zbieramy tylko owocniki zdrowe, nieuszkodzone i młode, ale nie zbyt młode, bo wtedy trudno rozpoznać gatunek grzyba. Pozostawiamy w nienaruszonym stanie grzyby niejadalne, nieznane nam oraz osobniki stare, które pozostawiamy jako „nasienniki". Najczęściej i tak  są robaczywe. Czy wiecie dlaczego grzyby są robaczywe? Te „robaki", które dziurawią nasze grzyby, szczególnie z letnich zbiorów, to larwy (czerwie) muchówek. Właśnie w grzybach przechodzą część swojego rozwoju.

Warto także pamiętać, że owocniki grzybów to żyjące organizmy, które nawet po zerwaniu nadal rozwijają się i oddychają wydzielając dwutlenek węgla i wodę. Dlatego bardzo ważne jest prawidłowe przechowywanie owoców grzybobrania. Najlepsze są szerokie, wiklinowe koszyki, a nie plastikowe wiadra, torby czy woreczki. Nawet najpiękniejsze owocniki szlachetnych gatunków grzybów mogą być przyczyną zatrucia, gdy przechowywane będą w foliowej torebce i ulegną zaparzeniu. Często wybieramy się na grzybobranie daleko od domu. W trakcie szybko postępujących procesów gnilnych wywołanych złym przechowywaniem grzybów wydzielają się toksyny, szkodliwe dla naszego zdrowia. Dlatego nawet powszechnie znane kurki czy podgrzybki mogą nam zaszkodzić, gdy je źle przechowamy.


Asset Publisher Asset Publisher

Back

SmokeD Alert: Nowoczesna Technologia dla ochrony lasów

SmokeD Alert: Nowoczesna Technologia dla ochrony lasów

Zmiany klimatyczne są odczuwalne na całym świecie. Pożary, które kiedyś kojarzyły się głównie z południem Europy, teraz stanowią zagrożenie również dla Syberii, Skandynawii czy Polski. Problem ten ma charakter globalny i dotyka wszystkich, w tym leśników, dla których ochrona lasów jest priorytetem. Jednym z kluczowych działań Lasów Państwowych w Polsce jest monitoring przeciwpożarowy, a nowoczesna technologia SmokeD może odegrać w nim ważną rolę.

Technologia SmokeD

SmokeD to innowacyjny system przeznaczony do automatycznego wykrywania dymu za pomocą kamer. System ten działa w sposób ciągły i autonomiczny, analizując obraz z kilku kamer bez konieczności ingerencji użytkownika. Gdy na analizowanym obrazie pojawia się zagrożenie w postaci dymu, SmokeD lokalizuje źródło zagrożenia i natychmiast wysyła sygnał dźwiękowy oraz informację na ekran obserwatora w Punkcie Alarmowo-Dyspozycyjnym (PAD) w siedzibie Nadleśnictwa. Dzięki wysokiej skuteczności w wykrywaniu zagrożeń pożarowych, system SmokeD został wdrożony do wsparcia ochrony lasów przed pożarami.

Zaawansowany System Ochrony Przeciwpożarowej

Od tego roku w Nadleśnictwie Świdwin działa już SmokeD. Wraz z nadejściem wiosny, z troski o bezpieczeństwo przeciwpożarowe naszych lasów, rozpoczynamy dyżury przeciwpożarowe. Głównym celem naszych działań jest prewencja i prognozowanie zagrożenia pożarowego na dany dzień. Dyżury prowadzone są codziennie, aby być w gotowości do natychmiastowych działań gaśniczych w przypadku pożaru.

Kompleksowy System Ochrony Przeciwpożarowej

Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Szczecinku dysponuje profesjonalnym systemem monitoringu przeciwpożarowego, który obejmuje: dostrzegalnie ppoż, kamery monitorujące, punkty alarmowo-dyspozycyjne (PAD), samochody z systemem ciśnieniowym oraz statki powietrzne gaśnicze. Leśnicy pozostają w stałej łączności z Państwową Strażą Pożarną (PSP) i regularnie prowadzą szkolenia, aby skoordynować działania operacyjne w razie pożaru.

System ochrony przeciwpożarowej w nadleśnictwach obejmuje również stacje do pomiaru wilgotności ściółki, które codziennie określają stopień zagrożenia pożarowego (mapa zagrożenia pożarowego dostępna na stronie bazapozarow.ibles.pl), sieć łączności alarmowo-dyspozycyjnej, bazę sprzętu przeciwpożarowego, pasy przeciwpożarowe, oznakowane dojazdy pożarowe oraz punkty czerpania wody. Dzięki sprawnie działającemu i stale modernizowanemu systemowi przeciwpożarowemu, wykrywalność pożarów w lasach jest bardzo wysoka.

Pobierz SmokeD Alerts

Aby jeszcze skuteczniej chronić nasze lasy, zachęcamy do pobrania darmowej aplikacji SmokeD Alerts. Aplikacja umożliwia szybkie reagowanie na zagrożenia pożarowe, co znacząco zwiększa nasze szanse na skuteczną ochronę lasów.

Bezpieczeństwo Przeciwpożarowe

Przypominamy, że w lasach obowiązuje zakaz palenia ognia, poza miejscami do tego wyznaczonymi. Jeśli zauważysz pożar, niezwłocznie alarmuj odpowiednie służby!

Dzięki zaawansowanej technologii i zaangażowaniu leśników, jesteśmy w stanie skutecznie chronić nasze lasy przed pożarami, dbając tym samym o nasze wspólne dobro i przyszłość kolejnych pokoleń.

Film o aplikacji znajdziemy na fanpage Nadleśnictwa Świdwin na Facebooku.